Montessori Eğitimi ile Geleneksel Eğitimin Farkları ve Artı Yönleri

Montessori ve Geleneksel Eğitim yöntemi hakkında bilgiler.


* Montessori eğitimi

-   Geleneksel eğitim


*Montessori sınıfları öğrenci merkezlidir. Öğretmen sınıfta rehber rolündedir ve geri plandadır. Öğrenci ihtiyaç duyduğunda devreye girer.
-Geleneksel eğitim verilen sınıflar öğretmen merkezlidir. Öğretmen kontrolör görevi görür. Sınıf içi etkinlikler, düzenlemeler öğretmen tarafından belirlenip uygulamaya koyulur.

*Çocukların gelişim özellikleri gözlemlenerek her çocuğa tek tek bireysel eğitim uygulanır. Her çocukta doğuştan var olan potansiyelin en üst seviyeye çıkarılması amaçlanır.
-Grup eğitimi uygulanır. Her çocuk aynı anda ve aynı zamanda öğrenmek durumunda kalır. Gelişimi yaşının gerisinde ya da ilerisinde olup olmadığı dikkate alınmaz.

*Karma yaş grubu eğitimi vardır. 3 yıllık periyoddaki yaş gruplarına göre sınıflar ayrılır. (3-6, 6-9, 9-12, 12-15,15-18). Karma yaş grubuyla birlikte çocuklarda işbirlikçilik, yardımseverlik, liderlik becerileri gelişir. Çocuklar birbirinden daha iyi öğrenirler. Doğal ev ortamında kardeşler birbirinden nasıl öğreniyorsa, montessori sınıflarında da aynı şekildedir.
-Sınıfta aynı yaşta çocuklar bir araya getirilir.

*Çocuk hazırlanmış ortam sayesinde sınıfta bağımsız olarak istediği çalışmayı seçer, diğer arkadaşlarını rahatsız etmeden istediği yerde ve istediği kadar çalışabilir. İsterse grup çalışmalarına katılabilir.
-Çocuğun hangi çalışmaları yapacağı öğretmeni tarafından önceden belirlenir. Kendine ayrılan yerde, grupla beraber eğilmek durumundadır.

*Hazırlanmış ortam ve eğitim sistemi çocuğun kişisel disiplinini geliştirir.
-Disiplin öğretmenin zorlamasıyla sağlanır.

*Özel geliştirilmiş materyallerle kavramları öğrenir ve kendini geliştirir. Başarıyla tamamlamış olduğu bir materyali,  farklı çözüm yolları keşfederek geliştirebilir. Materyallerin hata kontrolü sayesinde öz denetimini yapar, bağımsız bir şekilde kendi hatasını düzeltir.
-Kavramlar çocuğa öğretmen tarafından öğretilir. Hata yaptıysa öğretmen tarafından söylenir.

*Ödül ceza sistemi uygulanmaz. Çocuk kendi içsel başarma duygusuyla motive olur.
-Çocuklar ödül ve ceza sistemiyle motive edilir.

*Materyaller ve çalışmalarla çocukların öz bakım becerileri geliştirilir. Kişisel ve çevre bakımını öğrenir.
-Öz bakım becerileri ile ilgili bir program yoktur.

*Duyu gelişimine önem verilir. Çocuklar dış dünyayı duyularıyla algılarlar ve anlamlandırırlar.
-Duyu gelişimi için az materyal bulunur.

*Deneyimleyerek, duyu organlarıyla hissederek somut bir şekilde öğrenirler.
-Ezber yoluyla öğrenirler.

*Gerçek materyaller çocukların deneyimleyerek hayatı öğrenmesi sağlanır. Mış gibi yapılmaz. Örneğin gerçek bir mutfak tezğahında çocuk kendi yemeğini hazırlayabilir.
-Daha çok oyuncak bulunur. Çocuklar ‘mış’ gibi yaparlar.

*Veliler için sınıfta program düzenlenir. Anne babalarında öğrenme sürecine katılmaları sağlanır.
-Velilerin işe karışması isteğe bağlıdır.

GELENEKSEL EĞİTİME NAZARAN ARTI YÖNLERİ

Yapılan araştırmalar, Montessori eğitimi alan öğrencilerin akademik başarılarının ve sosyal ilişkilerinin, bu eğitimi almayan öğrencilere göre pozitif yönde farklılaştığını ortaya koymaktadır.
Uluslar arası Montessori Derneği – AMI tarafından yapılan bir çalışmada, geçmişte Montessori eğitimi alan lise öğrencilerinin matematik ve fen performanslarının, diğer öğrencilere göre daha iyi olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Böylelikle Montessori eğitiminin uzun dönemli etkisi olduğu görüşünü ispatlamıştır.
Koçyiğit ve Kayılı(2008) tarafından yapılan bir çalışmada ise, Montessori yöntemiyle eğitim alan anaokulu öğrencilerinin, normal müfredata göre eğitim alan anaokulu öğrencilerinden sosyal işbirliği, sosyal bağımsızlık ve sosyal etkileşim alanlarında anlamlı düzeyde farklılaştığı ortaya çıkarılmıştır.
Rathunde (2003) tarafından yapılan çalışmada, ortaokul seviyesindeki Montessori öğrencilerinin, diğerlerine göre daha yüksek içsel motivasyona sahip oldukları görülmüştür.
Else-Quest ve Lilliard (2006), tarafından yapılan çalışmada ise, matematik ve okumayla ilişkili akademik yeteneklerde, geleneksel eğitim alan öğrencilere göre, Montessori eğitimi alan 5 yaş öğrencilerinde pozitif yönde fark bulunurken, 12 yaş seviyesindeki öğrencilerde bir farka rastlanmamıştır. Ve Montessori öğrencilerinin sosyal becerilerinin daha yaratıcı ve daha gelişmiş oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Görüldüğü üzere bu çalışmalar, Montessori eğitiminin geleneksel eğitime göre üstünlüğünü ortaya koymaktadır.

Yorumlar

Ad

Alan Değerlendirmelerim Eğitim Yaklaşımları Genel
false
ltr
item
Okul Öncesi Eğitim: Montessori Eğitimi ile Geleneksel Eğitimin Farkları ve Artı Yönleri
Montessori Eğitimi ile Geleneksel Eğitimin Farkları ve Artı Yönleri
Montessori ve Geleneksel Eğitim yöntemi hakkında bilgiler.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjke_0MDGJZMMcRq8wL_nc-Np1rgQ9GAlBr8QAq74B5_anJsdxfrsQGU_HrBj5zLOq6Jp27vuuSkfPNUklmwrZ03zMbE6zuVHpkUE2QG5fEveZzZB6sssLLFpcx-Nobk9N3TlR5V3ENbbFA/s640/anaokulumain.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjke_0MDGJZMMcRq8wL_nc-Np1rgQ9GAlBr8QAq74B5_anJsdxfrsQGU_HrBj5zLOq6Jp27vuuSkfPNUklmwrZ03zMbE6zuVHpkUE2QG5fEveZzZB6sssLLFpcx-Nobk9N3TlR5V3ENbbFA/s72-c/anaokulumain.jpg
Okul Öncesi Eğitim
https://okulonceciadam.blogspot.com/2017/05/montessori-egitimi-ile-geleneksel-egitimin-farklari-ve-arti-yonleri.html
https://okulonceciadam.blogspot.com/
http://okulonceciadam.blogspot.com/
http://okulonceciadam.blogspot.com/2017/05/montessori-egitimi-ile-geleneksel-egitimin-farklari-ve-arti-yonleri.html
true
3035276321133942561
UTF-8
Herhangi bir gönderi bulunamadı. Hepsini Gör Devamına Bak Cevap İptal et Sil By Anasayfa SAYFALAR GÖNDERİLER TÜMÜNÜ GÖR Birde şunlara bak! ETİKETLER ARŞİV ARA TÜM GÖNDERİLER Aradığınız kelimeye uygun içerik bulunamadı. ANASAYFA'YA DÖN Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pzt Sal Çrş Prş Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mar Nis May Haz Tem Agu Eyl Ekm Kas Arl Az önce 1 dakika önce Bir kaç dakika önce 1 saat önce Bir kaç saat önce Dün Bir kaç gün önce Bir kaç hafta önce 5 Haftadan daha fazla Takipçiler Takip BU İÇERİK PREMİUM Kilidi açmak için lütfen paylaşın. Tüm kodları kopyala Tüm kodları seç Tüm kodlar panoya kopyalandı. Kodlar kopyalanmadı, lütfen [CTRL]+[C] (ya da CMD+C Mac için ) tuşlarına birlikte basın